Kedi ve köpeklerde memelerde şişkinlik ve kitle olabilir. Bu şişkinlikler meme dokusunun iltihaplanması sonucu olabilir. Bu gibi durumlarda antibiyotik tedavisi ile iyileşme sağlanır. Ancak meme dokusundaki şişkinlikler tümör kaynaklı da olabilir. Hayvanlarda meme tümörleri çoğunlukla hızlı büyüme ve hızlı yayılım gösterme eğilimindedir. Memedeki tümörler akciğerlere metastaz yapabilir. Bu nedenle tümör şüpheli hayvanlarda akciğer filmi çekilmeli ve kontrol edilmelidir.
Geç kısırlaştırma, hormon uygulamaları (özellikle kızgınlığı baskılamak için yapılan), çevresel etmenler, obesite, ırk yatkınlıkları kedi ve köpeklerde meme tümörü oluşmasını tetikler.
Kedi meme tümörü, köpek meme tümörü olgularında hayvanın genel durumu ele alınarak uygulanması gereken tedavi cerrahi olarak tümörlü bölgenin uzaklaştırılmasıdır. Meme lobları birbirine kanallar ile bağlıdır ve bu durum metastazı tetikler. Tüm meme loblarının alınmaması halinde ilerleyen zamanlarda diğer meme dokularında tümör tekrarlayabilmektedir. Ancak hayvanın, anezteziye duyarlılığı, yaşı, organ yetmezlikleri, diabet gibi hastalık durumları göz önüne alındığında total mastektomi yerine parsial mastektomi de tercih edilebilir.
Post operatif yara bakımı mastektomide büyük önem taşır. Yara hattının geniş olması sebebi ile antibiyotik, ağrı kesici ve yara bakımlarının düzenli olarak ve doğru bir şekilde yapılması gereklidir.
Memede şişkinlik sebeplerinden biri de hiperplazi olgularıdır. Bu gibi durumlarda cerrahiye gerek duyulmadan medikal tedavi ile iyileşme sağlanır.
Detaylı bilgi ve randevu için:
05518417774
02124727774
Neta Veteriner Kliniği