Hemogram cihazları ile yapılan kan sayımları kedi köpek ve kuş kaplumbağa vb. hayvanların kansızlık, enfeksiyon, pıhtılaşma fonksiyonları, hemoglobin hakkında sayısal bilgi sağlarken , nonspesifik bağışıklık hücreleri, demir, b12 vitamin oranlarını da yorumlamaya olanak tanır.
Kan tahlili yaptırmak için hastalık belirtilerinin olması gerekli değildir. Halkalı veteriner klinikleri arasında yer alan Neta veteriner kliniği olarak Kedi ve köpek kan tahlili için hayvanın genel durumu (yaşı, kilosu, genetik yatkın olduğu hastalıklar) baz alınarak belli aralıklarda kontrol amaçlı yapılmasını tavsiye ederiz. Ayrıca; başta dişi kedi ve köpek kısırlaştırma, erkek kedi ve köpek kısırlaştırma ameliyatlarından önce de anesteziye uygunluk durumunu öğrenmek için kan sayımı muhakkak yapılmalıdır.
Biyokimya cihazları kullanılarak kandaki enzim düzeyleri belirlenir ve elektrolit ölçümü yapılır. Bu sayede köpek ve kedilerin böbrek, karaciğer gibi organların fonksiyonları hakkında sayısal bir sonuç elde edilir. Özellikle himalayan iran kedisi, siyam kedilerinde böbrek hastalıklarının erken teşhisi için kullanılır. Kolestrol ve kalsiyum magnezyum gibi değerlerinde ayrıca ölçümü yapılabilir. Yumuşak doku operasyonları, kemik kırıkları, meme tümörü gibi ameliyatların öncesinde anestezik madde seçimi, anesteziye uygunluk durumunun belirlenmesi için biyokimyasal parametrelerin bakılması oldukça önemlidir.
İdrar tahlili kedi ve köpeklerde sıklıkla yapılan diğer bir tahlildir. Serin yerlere yatma, üşütme, az su içme, kalitesiz/dengesiz beslenme sonucu neredeyse her kedi ve köpek hayatlarının bir bölümünde idrar yolu problemi yaşamıştır. Az az sık tuvalete çıkma, huzursuzluk, kedilerde kum kabı dışarısına köpeklerde ise eve çiş kaçırma en belirgin semptomlardandır. Yaklaşık 1-2 ml lik idrar örneği ile hayvanlardaki idrar problemlerinin çözümü neta halkalı veteriner kliniğimizde yapılmaktadır.
Dışkı tahlili kedi köpek güvercin hamster gibi hayvanlarda bakteri, parazit varlığını araştırmak amacıyla kullanıldığı gibi sindirim bozuklukları hakkında da bilgi verir. Ayrıca kedi ve köpeklerde bazı hastalıkların teşhisi dışkı ile yapılır.
Yapılan Laboratuvar Tetkiklerinden Bazıları