Aşılama Programları

Aşılama Programları

Karşılaşılması muhtemel sağlık sorunlarından korunmanın en temel kuralı aşılarının düzenli olarak yaptırılmasıdır. Dışarı çıkan hayvanlar için hastalık etkeni alma riski daha fazla olsa da evde yaşayan hayvanlar da risk altındadır. Dışarı gidip gelen ev halkı hastalık taşımada önemli bir rol oynar. Aşılar hayvanların belirli hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasını sağlar. Aşı ile önlenebilecek hastalıklar varken aşı yaptırmamak ve hayvanı bu enfeksiyonlara açık hale getirmek ileri zamanlarda bu hastalığa maruz kalan hayvanlarda ciddi ilaç uygulamaları gerektirebilir, enfeksiyon etkenleri kalıcı organ hasarlarına sebep olabilir veya ölümle sonuçlanabilir.  

Kedi ve köpek iç parazitleri ile kedi köpek dış parazitleri için de rutin uygulamalar yapılmalıdır. Hayvanların mide ve bağırsağında yaşayan, dışkı yoluyla saçılan ve insanlara da bulaşması muhtemel olan bu parazitlerden kurtulmanın yolu düzenli olarak antiparaziter ilaç uygulaması ile mümkün. Pire, kene, bit gibi hayvanların derisinde yaşayan ve yine insanlara geçebilecek dış parazitler için de rutin uygulamaların yapılması gereklidir. İlaçlar damla şeklinde, hap tarzında, enjeksiyon yoluyla veya tasma takarak uygulanabilir. Hangi ilacın uygulanacağı ve hangi sıklıkta uygulanacağının seçimi veteriner hekimimiz hayvanın ihtiyacına, yaşadığı yere, tüy yapısına, sağlık durumuna göre seçer ve uygular böylece aşırı ilaç kullanımından kaçınılmış olunur.


Kedi Aşı Takvimi

Bilindiği üzere aşı sağlığın ve bağışıklık sisteminin korunabilmesi için oldukça önemlidir. Kedilerde karma, kuduz ve lösemi aşısı olmak üzere başlıca 3 aşı bulunur. Aşılara başlangıç zamanı hayvanın kaç aylık veya kaç yaşında olduğuna, kilosuna göre değişiklik gösterir. Ancak genelleme yapmak gerekirse ortalama 2,5 aylıkken aşılara başlanır. 

Köpek Aşı Takvimi

Yine kedilerde olduğu gibi köpekler içinde yeni doğan sonrası ilk 1 yıllık süreç oldukça önem taşımaktadır. Bu dönemde muhakkak takip edilmesi gereken 4 temel aşı çeşidi vardır.

Bu aşılar; Kuduz (Rabies), Bordotella, Corona ve karma aşılarıdır. Ek olarak kene popülasyonun olduğu bölgelerde Lyme aşısı önerilmektedir. Aşılamaya başlama yaşı, köpeğin kilosuna genel durumuna göre değişiklik gösterebilir. Bazı aşılar 2 doz tekrar yapılırken kuduz aşısı tek dozda koruma sağlar. Hayvanları bireysel olarak ele almak aşılama konusunda da oldukça önemlidir. Karma aşı bazı bölge ve hayvanlarda 2 doz yeterli iken, bölgede bulaşıcı hastalık olduğu zamanlarda kimi hayvanlarda 3. ve 4. dozlama  da yeterli bağışıklığın sağlanması için gereklidir. 

Halkalı veteriner klinikleri ve Küçükçekmece veteriner klinikleri arasında yer alan Neta Veteriner Kliniği, 7/24 acil veteriner ihtiyaçlarınınız, labaratuvar hizmetleri, dijital röntgen, renkli ultrason, EKG, tansiyon, cerrahi hizmetler, yoğun bakım, gaz anestezisi, doğum ve jinokoloji, geriatrik bakım, aşılama ve parasiter kontrol bakımları ve veteriner diş hekimliği alanlarında hizmet sunmaktadır. 

Sizlerde küçükcekmece veteriner veya halkalı veteriner kliniği ihtiyaçlarınızda, bizimle web sitemizde yer alan numaralarımızdan veya whatsapp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.